Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işyerlerinin çalışanlara en uygun hale getirilmesi adına çeşitli düzenlemeler yapmış, yasalar ve yönetmelikler çıkarmıştır. Buna göre işyerlerinin tehlikelilik sınıflarına göre iş güvenliği uzmanları bulundurmaları zorunludur. İş güvenliği uzmanları, belli bölümlerden mezun, iş sağlığı ve iş güvenliği konularında donanım sahibi, teknik disiplinlere sahip kişilerdir.
İş güvenliği uzmanı olmak için belli şartlar vardır ve bu şartları sağlayan kişiler iş güvenliği uzmanlığı kursu eğitimlerine katılıp ardından sınavda başarılı olarak sertifika alabilirler. Buna göre iş güvenliği uzmanı olabilmek için şu bölümlerden mezun olmak gerekmektedir:
- Mimarlık bölümleri,
- Mühendislik bölümleri,
- Teknik öğretmen,
- Fen-Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümleri,
- İş Sağlığı ve Güvenliği önlisans programı.
Bütün bu bölümlerden mezun olan kişiler dışında bakanlık ve ilgili kuruluşlarda görev yapan müfettişler de iş güvenliği uzmanı olabilirler.
İSG Kursu Eğitimleri ve Sınavı
İş güvenliği uzmanı olabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki belgesi almış İSG kursu eğitimlerine katılmak gerekmektedir. Eğitimler toplamda 220 saat sürmekte, bunların 180 saati uzaktan eğitim şeklinde, 40 saati uygulamalı staj eğitimi olmaktadır.
İSG kurslarında eğitimlerini alan adaylar ÖSYM tarafından yılda iki kez düzenlenen sınava katılmalıdırlar. Sınavda adaylara 50 soru sorulmakta ve bu sınavda 70 puan ve üzeri alanlar sertifika almaya hak kazanmaktadır. 70 ve üzeri puan alabilmesi için bir adayın en az 35 soruyu doğru cevaplaması gerekmektedir.
İlk kez iş güvenliği uzmanı olanlar C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmekte ve az tehlikeli sınıfındaki işyerlerinde çalışmaya başlayabilmektedir. C sınıfında 3 yıl görev aldıktan sonra B sınıfı belgeye geçiş yapılarak az tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki işyerlerinde, B sınıfında 5 yıl görev aldıktan sonra A sınıfı belgeye geçiş yapılarak bütün tehlikeli sınıflardaki işyerlerinde çalışılabilmektedir. İş güvenliği ve uzmanlığı belgesi sahibi olanların her beş yılda bir kurslardaki yenileme eğitimlerine katılmaları zorunluluğu bulunmaktadır.
İş Güvenliği Uzmanının Görev ve Yükümlülükleri
Online iş güvenliği kursu ile adaylar geniş bir eğitime tabi tutulurlar ve hem sınavda karşılarına çıkabilecek bütün konuları görürler hem de çalışma hayatına dair teorik ve pratik bilgiler edinirler. Sertifika aldıktan sonra ise çeşitli görev ve yükümlülükleri bulunur. İş güvenliği uzmanlarının görevlerini şöyle sıralayabiliriz:
- İş güvenliği alanında danışmanlık ve rehberlik etmek,
- İş sağlığı ve güvenliği hususunda risk değerlendirmesi yapmak,
- Çalışma ortamının iş sağlığı ve güvenliği açısından gözetimini yapmak,
- İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini, bilgilendirmeleri yapmak ve bunları kayıt altına almak,
- İlgili birimlerle iş güvenliği ve sağlığı çerçevesinde iş birliği geliştirmek.
İş güvenliği uzmanları görevlerini yerine getirirken verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, bilgilerin gizliliğine önem vermek, ihmallerden dolayı işverene karşı sorumlu olmak yükümlülüğündedir.