Diğer Sağlık Personeli Eğitimi Nedir ?
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olan kişiler ile Bakanlıkça verilen işyeri hemşireliği belgesine sahip kişilerdir.
Bakanlıkça yetkilendirilebilmek için mutlaka toplamda 90 saat süren Diğer Sağlık Personeli Eğitimine katılmak, ardından Bakanlık tarafından ÖSYM’ye yaptırılan sınavdan en az 60 puan almak gerekmektedir.
Diğer Sağlık Personeli ( İşyeri Hemşireliği ) belgesi ile OSGB’ler bünyesinde kurucu eleman olarak çalışılabilir, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde görev alınabilir.
Eğitim Bakanlık Onayı alındıktan sonra öncelikle “uzaktan eğitim” süreciyle başlamaktadır. Uzaktan eğitim 45 saat sürmektedir. Uzaktan eğitim tamamlandıktan sonra örgün eğitim başlamaktadır. Örgün eğitim 45 saat sürmektedir. Eğitimin tüm bölümleri zorunlu olduğundan, ardışık olarak bir bölümü tamamlamayan katılımcı diğer bölümlere giremez.
İşyeri Hekimliği Eğitimine Kimler Katılabilir ?
- Türkiye’ de eğitim veren tıp fakültelerinden mezun olan tüm hekimler
- Yurt dışındaki tıp fakültelerinden eğitim alıp, YÖK’ten denklik alan tüm hekimler Hemşire (Lisans-Önlisans-Lise)
- Sağlık memuru (Lisans-Önlisans-Lise)
- Acil tıp teknikeri (Sadece Lise Mezunları)
- Çevre sağlığı teknisyeni ((Lisans-Önlisans-Lise) Türkiye’ de eğitim veren tıp fakültelerinden mezun olan tüm hekimler
- Yurt dışındaki tıp fakültelerinden eğitim alıp, YÖK’ten denklik alan tüm hekimler
İşyeri Hekimliği Eğitimi Sertifikasyon Süreci Nasıldır?
Sınavlar ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Her yıl açıklanan sınav takvimi ÖSYM tarafından duyurulur. ÖSYM sınav takvimi belli olduktan sonraki süreçte Öğrenci İşleri Birimimiz sizleri sınav başvuru işlemleri ile ilgili olarak mail yoluyla bilgilendirip yönlendirmektedir. Sınav başvuru işlemlerinin bizzat öğrenciler tarafından yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.
Sınavda 60 puan ve üzeri alan katılımcılar sertifika almaya hak kazanır. Katılımcının sertifika numarası ÇSGB tarafından belirlenen sertifika ücretini yatırdıktan sonra www.isgkatip.gov.tr adresinde aktif olur. İş sözleşmesi yapabilmek için bu sertifika numarası yeterlidir. Bakanlık tarafından ayrıca basılı sertifika gönderilmemektedir.
Sertifikaların her 5 yılda bir güncellenmesi zorunluluğu vardır. Güncelleme işlemleri İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğünce yapılmaktadır.
Eğitim hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın